Tre röster om Staltech och EC Maskiner

”Prislappen en viktig del men det är bra kvalitet på grejerna också”

Robert Willén, lantbrukare och ekonom, Östergötland - om Staltech och EC Maskiner

Jag har min gård i Skänninge i Öster-götland. Det är 100 hektar och jag odlar raps, vete, korn, råg, ärter och lin. Egentligen är det sann potatisjord i våra omgivningar, men brist på tid gör att jag inte satsat på det. Jag delar min tid mellan ett arbete som ekonom och lantbruket därför behöver odlingen vara så rationell som möjligt. Man kan väl säga att det är mycket röda maskiner här i trakten men på senare år har
det dykt upp flera gula. Nu är vi åtminstone 6-7 stycken runt Skänninge som valt Staltech och jag är en av dem. Min första Twindisc köpte jag 2014. När jag köper jordbruksmaskiner är prislappen en viktig del men det ska också vara bra kvalitet på grejerna. I våras skaffade jag en nyare modell UH 50 EX HD. Den är fem meter, har ribbfält och gör ett fantastiskt bra arbete både djupare och grundare och är perfekt att krossa lerkockor med på hösten. Den är helt enkelt ganska mångsidig. Sedan är genomskärningen på den nya ännu bättre än på den gamla. Jag har även en fyrameters kultivator APH 40 HD som är fyra meter och med dubbel C-ringvält och styv pinne för jordbearbetning mer på djupet. Maskinerna kompletterar varandra. Jag skaffade en avluckrare också som är mycket bra när jorden är hårt packad. Eftersom Staltech är etablerat i Sverige nu är det lätt att få tag i reservdelar om något går sönder.” 

Robert Willén, lantbrukare och ekonom, Östergötland

”Jag fick oerhört fin service, maskinen fungerar som den ska och var mycket prisvärd.”

”Jag började odla matpumpor för trettio år sedan. Först var det mest på kul och en annorlunda grej. En kock i Ystad köpte dem av mig. Men jag blev intresserad och började söka kunskap. Det går att få fram rätt stora volymer på liten yta om man gör rätt. Vid den här tiden introducerades halloweenfirandet i Sverige och det blev efterfrågan på prydnadspumpor. Jag utvecklade odlandet och är idag ledande pumpaleverantör i landet. Men odlingen är känslig. Fröna planteras ett och ett, rensar och skördar gör vi för hand. 

För tio år sedan behövde jag ett tallriksredskap och provade köpa en Twindisc från Staltech som precis börjat importera jordbruksmaskiner från Polen. Jag fick oerhört fin service, maskinen fungerar som den ska och var mycket prisvärd. Efter det har jag köpt två maskiner till; en avluckrare GS och en APH HD. Även de är funktionella och prisvärda. Andan jag möttes av vid första kontakten med Staltech har varit den samma vid de andra två köpen. Jag måste säga att de är väldigt lyhörda för kunden.”

Leif Nilsson, lantbrukare på Österlen

Leif Nilsson, lantbrukare på Österlen - om Staltech och EC Maskiner

”Jag fick oerhört fin service, maskinen fungerar som den ska och var mycket prisvärd.”

Jag odlar havre, korn, vete, raps och vall framför allt på mina egna marker. Att det blev spannmål var inget jag valde utan en naturlig fortsättning på den väg min far och farfar slog in på. Däremot har jag själv valt att odla ekologiskt. Mina söner driver också jordbruk, fast som så många andra nu för tiden har de andra arbeten också. Själv har jag hunnit bli pensionär. Det är kapitalkrävande att vara lantbrukare idag tyvärr men vi hjälps åt och delar på jordbruksmaskinerna. Viktigast när jag köper maskiner är att de ska vara prisvärda och fungera. Att köpa Staltech är ekonomiskt mycket bra. Jag har både en Twindisc US35 med rörvält som är ett tallriksredskap och en Orlik 35 med vingskär samt rörvält som är en kultivator. Maskinerna kostar bara en tredjedel mot de etablerade märkena men man får samma funktion och de fungerar bra.” 

Kjell Nilsson, lantbrukare i Västergötland

Kjell Nilsson, lantbrukare i Västergötland -  om Staltech och EC Maskiner